Om Ridlektioner i Kronoberg

Om Ridlektioner i Kronoberg.

Ridlektioner i Kronoberg startades våren 2018 av Emma Örtendahl. Ridskolan började med en häst. Då var det endast privatlektioner som stod på schemat och tanken var inte att ridskolan skulle bli så stor som den är idag, med närmare 400 uppsittningar i månaden och ett 20 tal hästar.


Emma har ridit sedan hon var 4 år gammal och började på ridksola. I samband med att hon fick egen häst som 6-åring vaknade intresset för att tävla i hoppning.

Hon har haft flera tillridningprojekt och tävlat andras hästar under en stor del av hennes ridkarriär. Hon tränade regelbundet för A tränare i hoppning och kom upp på elitnivå på ponny i laghoppning, och när hon var 18 år skaffade hon sig sin första stora häst, två år senare valde hon mellan att satsa på ridningen eller att prova nya utmaningar utöver ridningen, hon valde att testa något nytt.

2017 köpte Emma en äldre häst och hennes tanke var att hobbyrida. Men tävlingsambitionen kom smygande igen, och det visade sig då att hästen tyvärr inte höll för den hårda träningen som behövs för att kunna tävla. Då fick hon en idé som innebar att Emma skulle kunna ha kvar denna fantastiskt välutbildade häst, samtidigt som hon skaffade en ny yngre förmåga.

Ridlektioner i kronoberg startades.


Emmas tanke och filosofi.

"Jag brinner för att se eleverna lyckas!"


Det är viktigt för mig att alla elever blir sedda och att alla känner att de utvecklas både i ridningen, mentalt, hästhanteringen och i stallet. Det är max 5 elever i varje grupp, och jag vill gärna jobba med känslan av att man både gå på ridskola och att ha egen häst. Jag uppmanar eleverna till att bli självständiga i sin ridning, dvs inte rida på fyrkantspåret eller efter varandra. Därför får de också individuella instruktioner under lektionen, inte minst för att hästarna ska få varierad träning och att eleverna behöver träna på olika saker. Både eleven och hästen behöver utvecklas och tränas på olika sätt. 

Majoriteten av mina hästar är runt 20 år gamla. Jag har valt att köpa in äldre hästar (läromästare) som bl.a. har meriter från tävlingsbanan, för att de ska kunna hjälpa eleverna med hur det ska kännas i ridningen och hur de ska göra. Det är en stor fördel för elever som rider att de kan sitta på en häst som vet vad den ska göra och som hjälper eleven att göra rätt.

Har du några frågor är du varmt välkommen att höra av dig. / Emma Örtendahl


Gå gärna in på instagram och se ridskolans vardag: ridlektioner_i_kronoberg